Skip to main content

Brabantse worstenbroodjes

“Volgens traditioneel Hilvarenbeeks familierecept ”

Brabantse worstenbroodjes

Guus Meeuwis, mooie steden als Den Bosch, Breda en Bergen op Zoom, gastvrijheid en de vele natuur zijn kenmerkend voor Brabant. Maar er is nog echt kenmerk van de provincie en bovendien een echte lekkernij: Brabantse worstenbroodjes! De worstjes in een omhulsel van deeg worden al enkele decennia in Brabant gegeten en horen inmiddels bij deze provincie. Vrijwel iedere bakker in Noord-Brabant maakt zijn Brabantse worstenbroodjes volgens eigen recept. Dit proeft u meestal terug in de smaak van het deeg en de verschillende kruiden die voor het worstje gebruikt worden. Ook Echte Bakker Jan Swaanen uit Hilvarenbeek maakt zijn Brabantse worstenbroodjes helemaal zelf. Lees hier verder over dit smakelijke broodje uit het zuiden.

Familierecept van de Brabantse worstenbroodjes

Om dus de ideale smaakcombinatie van het Brabantse worstenbroodje te verkrijgen werkt bakker Jan Swaanen met een unieke combinatie van authentieke receptuur met moderne bakmiddelen. Wat zijn broodjes mals en tegelijkertijd knapperig maakt? Dat is ongetwijfeld het familierecept dat Jan Swaanen nog altijd gebruikt om zijn Brabantse worstenbrood te bakken. De bakkers van Jan Swaanen werken dag en nacht om met passie en de juiste ingrediënten het lekkerste brood, banket en Brabantse worstenbrood te maken. En dat proef je.
brabantse-worstenbroodjes-volgens-familie-recept-6e789ad4
het-brabantse-worstenbroodje-uit-hilvarenbeek-c21c7f9e

Geschiedenis van de Brabantse worstenbroodjes

Waar vindt dat Brabantse worstenbroodje eigenlijk zijn oorsprong? Het is lastig om dit precies te zeggen, maar ongeveer honderd jaar geleden werden er al Brabantse worstenbroodjes gebakken. Tot de jaren 60 slachtten veel kleine arme boeren in Noord-Brabant zelf thuis een varken. Dit vlees moest natuurlijk bewaard blijven. En voor de Tweede Wereldoorlog had men, en zeker de boeren, nog geen beschikking over een diepvries of koelkast om het vlees in te bewaren. Vlees en andere gerechten werden daarom op een andere manier geconserveerd. Zo bleek bijvoorbeeld dat gehakt langer goed blijft als het in een broodje wordt gebakken. Later werd dit werk overgenomen door de bakker waar het gehakt naartoe werd gebracht. De worstenbroodjes werden genuttigd als er iets bijzonders te vieren viel. Gelukkig weten Brabanders van elke situatie wel een feestje te maken en inmiddels is het Brabantse worstenbroodje zelfs immaterieel erfgoed.

Ons Brabantse worstenbrood assortiment

Heeft u honger gekregen? Mooi! Want de echte Brabantse worstenbroodjes van Echte Bakker Jan Swaanen zijn online te bestellen. Met enkele drukken op de knop heeft u voor uw gezin, uw collega’s of gewoon lekker voor uzelf worstenbroodjes volgens een traditioneel familierecept. En dat tegen een scherpe prijs. De worstenbroodjes zijn ideaal om te trakteren op feestjes, verjaardagen of om gewoon zomaar op te eten als tussendoortje of lunch in de middag. Wij zijn er trots op dat deze Brabantse lekkernij langzaam maar zeker heel Nederland verovert. Woont u niet in Noord-Brabant en wil u toch deze unieke traktatie ervaren? Wij sturen u graag een vers pakketje vanuit het zuiden via PostNL. Want Brabants genieten, dat wil toch iedereen?
assortiment-brabantse-worstenbrood-7695809c